22 C
Sarajevo
Petak, 19 Jula, 2024

Zekatu-l-fitr

 

Nakon završetka mjeseca Ramazana, tj. uoči bajrama, oni koji ispunjavaju uvjete moraju isplatiti zekat koji se zove zekatul-fitr.

 

 • Šta je to zekatu-l-fitr?

Zekatul-fitr[1] je jedna vrsta zekata koja postaje obavezna muslimanima zalaskom Sunca uoči ramazanskog bajrama i koja se mora odvojiti najkasnije malo čas prije nastupanja bajram namaza.

 

 • Važnost zekatu-l-fitra

U djelu Mustedreku-l-vesā’ili ve mustenbitu-l-mesā’il, sv. 5, str. 138, predaja 7845, stoji:

عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ قَالَ: فَرَضَ رَسُولُ اللهِ، صَلَّی اللهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ، زَکَاةَ الْفِطْرَةِ طُهْرَةً لِلصِّيَامِ مِنَ اللَّغْوِ وَ الرَّفَثِ وَ طُعْمَةً لِلْمَسَاکِينِ فَمَنْ أَدَّاهَا قَبْلَ الصَّلَاةِ فَهِیَ زَکَاةٌ مَقْبُولَةٌ وَ مَنْ أَدَّاهَا بَعْدَ الصَّلَاةِ فَهِیَ صَدَقَةٌ مِنَ الصَّدَقَاتِ.

Prenosi se od Ibn Abbasa da je rekao: “Poslanik, s.a.v.a., je učinio obaveznim zekatu-l-fitr kao pročišćenje posta od nedostataka, bestidna govora i hranom za siromahe. Pa ko ga isplati prije (bajram) namaza, to će biti prihvaćeno pročišćenje, a ko ga isplati nakon namaza, to će biti milostinja kao i druge mnoge milostinje.”

U djelu Tefsīlu vesā’ili-š-šī‘ati ilā tahsīli mesā’ili-š-šerī‘ati, sv. 6, str. 408, predaja 8298, stoji:

مُحَمَّدُ بْنُ الْحَسَنِ بِإِسْنَادِهِ عَنْ حَمَّادٍ بْنِ عِيسَی عَنْ حَرِيزٍ عَنْ أَبِي بَصِيرَةٍ وَ زُرَارَةَ جَمِيعًا عَنْ أَبِي عَبْدِ اللهِ عَلَيْهِ السَّلاَمُ أَنَّهُ قَالَ: مِنْ تَمَامِ الصَّوْمِ إِعْطَاءُ الزَّکَاةِ کَمَا أَنَّ الصَّلاَةَ عَلَی النَّبِیِّ، صَلَّی اللهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ، مِنْ تَمَامِ الصَّلَاةِ وَ  مَنْ صَامَ وَ لَمْ يُؤَدِّهَا فَلَا صَوْمَ لَهُ إِذَا تَرَکَهَا مُعْتَمِدًا وَ مَنْ صَلَّی وَ لَمْ يُصَلِّ عَلَی النَّبِیِّ، صَلَّی اللهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ، وَ تَرَكَ ذَلِكَ مُعْتَمِدًا فَلَا صَلَاةَ لَهُ. إِنَّ اللهَ تَعَالَی بَدَأَ بِهَا فَقَالَ: قَدْ أَفْلَحَ مَنْ تَزَکَّی وَ ذَکَرَ اسْمَ رَبِّهِ فَصَلَّی.

Muhammed ibn El-Hasan svojim lancem prenosi od Hammad ibn ‘Isaa od Hariza od Ebu Besira i Zurare, a oni svi od Ebu Abdullaha (Imama Sadika, a.s.) da je kazao: “Potpunost posta je u davanju zekata (zekatu-l-fitra) isto kao što je potpunost namaza u donošenju blagoslova na Poslanika, s.a.v.a.. Pa ko bude postio, izbjegavajući njegovu isplatu namjerno, on od tog posta nema ništa! A ko obavi namaz i namjerno ne donese blagoslov na Poslanika, s.a.v.a., od tog namaza on nema ništa”. Zaista je Allah započeo (svoj govor) o njemu (zekatu-l-fitru), pa je kazao: “Zasigurno se spasio onaj ko se očisti, i spomene ime Gospodra svoga, pa namaz obavi.”

 

 • Kada i kome je obavezan zekatu-l-fitr?

Osobe koje uoči ramazanskog bajrama ispunjavaju sljedeće uvjete, obavezno im je da daju zekatu-l-fitr:

 1. punoljetnost; osoba koja još nije stigla do pravne punoljetnosti nije obavezno isplatiti zekatul fitru.
 2. razum; umno poremećenoj osobi nije obavezno isplatiti zekatul fitru.
 3. sloboda; robu nije obavezno isplatiti zekatul fitru.
 4. da nije siromah; bogat je ona osoba koja može da snosi godišnje troškove osoba za koje se on stara, a osoba koja nije u takvom stanju je siromah.

 

Nekoliko propisa

 1. Osoba koja ima nabrojane uvjete dužna je za sebe i one koje mora uzdržavati isplatiti zekatu-l-fitr, bili oni veliki ili mali, muslimani ili nevjernici, bili da oni kod njega žive ili ne, bili u njegovom mjestu ili ne (tako i za sina kojeg izdržava, ali je on otišao na put), također i za gosta čijim je gostovanjem zadovoljan, a koji je posljednjeg dana mjeseca Ramazana prije akšama ušao u kuću.
 2. Ako bi osoba, koja ima nebrojane uvjete, nakon zalaska Sunca, uoči ramazanskog bajrama dobila dijete nije obavezno za njega da isplati zekatu-l-fitr.
 3. Ako su gosti došli su prije zalaska Sunca uoči ramazanskog bajrama i ubrajaju se u one koje mora izdržavati, dužnost je da domaćin isplati zekatu-l-fitr, bilo da je taj gost ušao sa domaćinovim zadovoljstvom ili ne, iako je predostrožnost u slučaju da domaćin nije zadovoljan da obojica isplate zekatu-l-fitr.
 4. Ako su gosti došli su prije zalaska Sunca uoči ramazanskog bajrama i ubrajaju se u one koje mora izdržavati, dužnost je da i domaćin i gost isplate zasebno zekatu-l-fitr.
 5. Ako su gosti došli su nakon zalaska Sunca uoči ramazanskog bajrama, nije dužnost da domaćin za gosta isplati zekatu-l-fitr. Nego je na gostu da sam za sebe isplati, bilo da se taj gost ubraja u one koje domaćin mora izdržavati ili ne, bilo da je taj gost ušao sa domaćinovim zadovoljstvom ili ne.

 

 • Količina zekatu-l-fitra

Za svaku osobu (člana) mora odvojiti po jedan sā‘ – 3 kg (صَاع ) hrane.

 

 • Vrsta zekatu-l-fitra
 1. Uobičajena hrana naroda toga grada ili mahale, poput pšenice, ječma, hurmi, suhog grožđa, riže, kukuruz, itd.
 2. Kod određivanja vrste zekatu-l-fitra sam davalac nije mjerilo već uobičajena hrana naroda toga mjesta.
 3. Kod zekatu-l-fitra umjesto robe, može se dati i novčana vrijednost.
 4. Zekatu-l-fitr mora biti od nepokvarivih derivata.

 

 • Vrijeme davanja zekatu-l-fitra
 1. Ukoliko osoba ima namjeru da obavi Bajram namaz, vrijeme davanja počinje u noći uoči bajrama do prije Bajram namaza.
 2. Ukoliko osoba nema namjeru da obavi Bajram namaz, vrijeme davanja počinje u noći uoči bajrama pa do podne prvog dana ramazanskog bajrama.

 

 • Nijjet zekatu-l-fitra

Isplata zekatu-l-fitra spada u ibadete, stoga je potrebno ovaj ibadet vršiti u ime Allaha, sa nijjetom približavanja Uzvišenom i izvršavanja Božijeg naređenja i u nijjetu naglasiti da je riječ o zekatu-l-fitru.

 

 • Odvojeni i namjenjeni zekatu-l-fitr

Ono što se odvojilo i namijenilo za zekatu-l-fitr ne smije se mijenjati sa drugim sredstvima, već se ono isto odvojeno mora isplatiti ili dati.

 

 • Kome se daje zekatu-l-fitr?

Zekatu-l-fitr se može dati:

 1. siromasima, a to su one osobe koje ne mogu da snose godišnje troškove osoba za koje se staraju. Prioritetno se udjeljuje šiijama siromasima, a u slučaju da se u tom mjestu ne nalaze šiije siromasi, dozvoljeno je dati i drugim muslimanima pod uslovom da nisu nasibije.
 2. nevoljnicima, a to su osobe koje žive težim životom od siromaha.
 3. licima koja Imam, a.s., ili njegov zamjenik odrede da sakupljaju, čuvaju i raspodjeljuju zekat.
 4. za pridobijanje srca islamu i muslimanima. Naprimjer, nemuslimana koji, ako im se ukaže pomoć, ili prime islam, ili u ratu pruže pomoć muslimanima.
 5. za otkup i oslobađanje robova.
 6. zaduženima koji nisu u stanju odužiti se.
 7. na Allahovu putu, tj. u svrhe od kojih svi imaju korist, i čime je zadovoljan Allah, poput izgradnje puteva, mostova, džamija.
 8. putniku koji je ostao u putu, pa nema sredstava da se vrati u vatan, bez obzira što u svom vatanu nije siromah.

 

[1] Kod nas u Bosni i Heercegovini je uvriježen izraz sadekatu-l-fitr ili kolokvijalno vitre.

Povezani članci

Najnoviji članci

ARHIVA