-3.1 C
Sarajevo
Utorak, 5 Decembra, 2023

Post bez namaza

PITANJE:

Pozdrav,

Imam za Vas jedno pitanje u vezi ramazana…

Jel se prima post ako se ne klanja?

Pošto rano idem u školu i kasno se vraćam, pa ne mogu.

ODGOVOR;

U ime Allaha, Svemilosnog, Samilosnog!

Selam alejkum,

            Shodno vjerskim učenjima namaz spada u prvo ibadetsko djelo među ostala vjerska djela. Što znači nakon osnovnih uvjerenja, kada je riječ o djelovanju i praksi, prvo o čemu se raspravlja jeste namaz koji je definiran kao stub vjere.

            U obredoslovnim propisima, namaz ima tako visok stepen da ga ni u kakvom slučaju nije dozvoljeno ispuštati, osim u stanju kome i nesvijesti.

            Namaz predstavlja skrušenost i pokoravanje pred Bogom Uzvišenim i potpunom istinom, na čemu je upravo i sam Šejtan zakazao, jer se oglušio na Božije naređenje da učini sedždu i nije se pokorio.

            Nakon pojašnjenog uvoda, na Vaše pitanje ćemo odgovoriti kroz dvije napomene:

  1. Ispravnost ili neispravnost jednog obredoslovnog djela (ibadeta) nema nikakve povezanosti sa drugim obredoslovnim djelom (ibadetom), osim ako je riječ o takvom djelu da je ono uvod i uslov za drugo djelo, poput abdesta koji je uslov ispravnosti namaza. Tako kada je riječ o ispravnosti posta bez obavljanja namaza, možemo reći da ta dva obredoslovna djela nisu povezana, i da ne zavise jedan od drugoga!
  2. Ispravnost jednog djela je zasebno pitanje od prihvaćenosti istoga, to jest, jedno djelo može biti ispravno, međutim iz određenih razloga neće biti prihvaćeno kod Boga Uzvišenoga. Tako da je naša obaveza da ispravno obavimo svako obredoslovnno djelo, a da pitanje njegove prihvaćenosti prepustimo milosti Bogu Svemilosnom.

Povezani članci

Najnoviji članci

ARHIVA